Pieczone buraczki z gorgonzolą i gruszką

Pieczone buraczki z gorgonzolą i gruszką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna przekąska z buraków pieczonych, których słodki smak łączy się ze słono-pikantną nutą sera gorgonzola. Do tego soczysta gruszka i chrupiące orzechy pekan. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 sztuki
  • gruszka

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • śliwowica

    50 mililitrów
  • orzechy pekan

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • ser gorgonzola

    100 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki

Do smaku:

  • cynamon Prymat

  • goździki całe

Do dekoracji:

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej godzinę, aż staną się miękkie. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy i kroimy w plastry.

Gruszkę obieramy i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy w rondlu na oliwie rozgrzanej z masłem. W trakcie smażenia dodajemy miód, śliwowicę, orzechy pekan, 1 korę cynamonu i kilka goździków. Smażymy przez chwilę, ciągle mieszając.

Na półmisku kładziemy plastry buraka, gruszkę z orzechami, kapary i kawałki gorgonzoli. Skrapiamy sosem powstałym podczas smażenia gruszki. Danie możemy udekorować listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat