Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone buraczki z gorgonzolą i gruszką

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszna przekąska z buraków pieczonych, których słodki smak łączy się ze słono-pikantną nutą sera gorgonzola. Do tego soczysta gruszka i chrupiące orzechy pekan. Smacznego!

Składniki:

buraki 2 sztuki
gruszka 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
miód lipowy 1 łyżka
śliwowica 50 mililitrów
orzechy pekan 8 sztuk
kapary całe Smak 1 łyżka
ser gorgonzola 100 gramów
masło 1 łyżka
oliwa 3 łyżki

Do smaku:

cynamon Prymat
Goździki całe Prymat

Do dekoracji:

listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone buraczki z gorgonzolą i gruszką

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej godzinę, aż staną się miękkie. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy i kroimy w plastry.

Gruszkę obieramy i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy w rondlu na oliwie rozgrzanej z masłem. W trakcie smażenia dodajemy miód, śliwowicę, orzechy pekan, 1 korę cynamonu i kilka goździków. Smażymy przez chwilę, ciągle mieszając.

Na półmisku kładziemy plastry buraka, gruszkę z orzechami, kapary i kawałki gorgonzoli. Skrapiamy sosem powstałym podczas smażenia gruszki. Danie możemy udekorować listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak