Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone buraczki z gorgonzolą i gruszką
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej godzinę, aż staną się miękkie. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy i kroimy w plastry.
Gruszkę obieramy i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy w rondlu na oliwie rozgrzanej z masłem. W trakcie smażenia dodajemy miód, śliwowicę, orzechy pekan, 1 korę cynamonu i kilka goździków. Smażymy przez chwilę, ciągle mieszając.
Na półmisku kładziemy plastry buraka, gruszkę z orzechami, kapary i kawałki gorgonzoli. Skrapiamy sosem powstałym podczas smażenia gruszki. Danie możemy udekorować listkami mięty.