Grzanki z serami i marynowaną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, chrupiące grzaneczki z serem, którego smak przełamują winne cebulki marynowane i lekko pikantny sos. Znakomita przekąska na wieczór!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciabatta

    kilka kromek
  • chałka

    kilka kromek
  • chleb ciemny

    kilka kromek
  • ser gorgonzola

    kilka plastrów
  • ser kozi

    kilka plastrów
  • ser cheddar

    kilka plastrów

Sos:

  • majonez

    2 łyżki
  • Musztarda pomidorowa Prymat

    1 łyżka
  • Cebulka perłowa marynowana Smak

    10 sztuk

Do smaku:

  • sól

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy cebulki na pół. Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku.

Kromki kroimy w dowolny ulubiony kształt i grillujemy.

Na tak przygotowane pieczywo, czyli:

1 kromka ciabatty + jeden kawałek sera gorgonzola

1 kromka chałki + ser kozi (dwa kawałki mini roladki)

1 kromka ciemnego pieczywa + jeden plaster

układamy sery i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na kilka minut. Pieczemy, aż ser się rozpuści.  

Grzanki podajemy z sosem, a na grzankę z serem kozim dodajemy łyżkę ulubionej konfitury (np. figową lub żurawinową).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat