Grzanki z serami i marynowaną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, chrupiące grzaneczki z serem, którego smak przełamują winne cebulki marynowane i lekko pikantny sos. Znakomita przekąska na wieczór!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciabatta

    kilka kromek
  • chałka

    kilka kromek
  • chleb ciemny

    kilka kromek
  • ser gorgonzola

    kilka plastrów
  • ser kozi

    kilka plastrów
  • ser cheddar

    kilka plastrów

Sos:

  • majonez

    2 łyżki
  • Musztarda pomidorowa Prymat

    1 łyżka
  • Cebulka perłowa marynowana Smak

    10 sztuk

Do smaku:

  • sól

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy cebulki na pół. Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku.

Kromki kroimy w dowolny ulubiony kształt i grillujemy.

Na tak przygotowane pieczywo, czyli:

1 kromka ciabatty + jeden kawałek sera gorgonzola

1 kromka chałki + ser kozi (dwa kawałki mini roladki)

1 kromka ciemnego pieczywa + jeden plaster

układamy sery i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na kilka minut. Pieczemy, aż ser się rozpuści.  

Grzanki podajemy z sosem, a na grzankę z serem kozim dodajemy łyżkę ulubionej konfitury (np. figową lub żurawinową).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat