Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z ciecierzycy z gruszką
Pasztet wegetariański na Wielkanoc? Jak najbardziej! Choć ten smak może Was zaskoczyć, to jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu.
Podstawowym składnikiem pasztetu wegetariańskiego najczęściej są oczywiście warzywa, takie jak marchew, seler, cebula, por, papryka czy cukinia. Warto też dodać strączki, np. ciecierzycę lub soczewicę, które jednocześnie zwiększą zawartość białka w daniu.
1. W rondlu na maśle smażymy cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę gruszkę. Po kilku minutach dodajemy pokrojone suszone pomidory, orzechy, pestki słonecznika, dyni i kurkumę.
2. Do miski wkładamy ciecierzycę, kaszę, wszystkie dodatki z patelni i dokładnie mieszamy doprawiając do smaku przyprawą Kucharek Smak Wiosny.
3. Tak przygotowaną masę wkładamy do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.
Gotowy pasztet podajemy z żurawiną