Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowo-migdałowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 400 g
jajko 3-4
cukier puder 1 szkl.
mąka krupczatka 2 szkl.
olej 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1 op.
wiórki kokosowe 50 g
cynamon 3 łyżeczki
małso 50 g
czekolada gorzka 50 g
aromat migdałowy do smaku
migdaały mielone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowo-migdałowe

Dynię utrzeć na grubej tarce.
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, mielone migdały - osobno połączyć wszystkie mokre skąłdniki.
Dokładnie wymieszać, wlewając mokre do suchych, a na koniec dodać utartą dynię.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki posypanej mąką, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C - piec 30-35 minut.
Blaszkę wyjąć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

W międzyczasie rozpuścić w miseczce masło, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i stopić w kąpieli wodnej, stale mieszając.
Polać przestygnięte ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 05.09.2012 19:29
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak