Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczka
  • jajka

    4 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • olej

    200 mililitr
  • pestki dyni

    2 łyżka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • skórka z pomarańczy

    2 łyżeczka
  • sok z pomarańczy

    1/2 sztuka
  • dynia

    300 gram
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym foto
Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać cynamon i wymieszać. Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę.
Krok 2 - Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym foto
Kiedy składniki się połączą dodać startą dynię i wymieszać.
Krok 3 - Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym foto
Ciasto przelać do tortownicy (23 cm) i piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Lukier: Składniki lukru dokładnie utrzeć. W razie potrzeby do lukru dodać odrobinę ciepłej wody. Lukrem polać wystudzone ciasto i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 01.11.2013 11:03
jak dyniowe to musi być smaczne :)
Łucja 28.10.2013 15:05
fantastyczne ciasto :) proszę o kawałek !
Olga_SK 28.10.2013 08:54
Pięknie wygląda! :)
Kolorowa 27.10.2013 22:05
pyszności !
Mniam 27.10.2013 20:14
Rewelacyjne ciasto!
Ewa104 27.10.2013 19:15
Bardzo smakowite to ciasto.
mufinka79 27.10.2013 18:14
Bardzo apetyczne i ładnie podane ciacho :)
wyattearp 27.10.2013 17:35
pięknie się prezentuje
elka72 27.10.2013 17:27
Świetne ciasto,piękna aranżacja:)
dwa pokoje z kuchnią 27.10.2013 17:14
piękne zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat