Ciasto drożdzowe z wypiekacza

Ciasto drożdzowe z wypiekacza

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jestem posiadaczką wypiekacza, więc podaję przepis na ciasto drożdżowe, ponieważ coraz więcej osób takie maszyny posiada. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kilograma
  • jaja

    2 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • drożdże

    25 gramów
  • masło

    1/4 kostki
  • mleko

    250 mililitrów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto drożdzowe z wypiekacza

Na dno maszyny (pojemność wypiekacza do 1.5 kg) wlewamy letnie mleko, dodajemy jajka, masło, a następnie mąkę, cukry, sól i pokruszone drożdże. Kiedy maszyna wymiesza ciasto, dokładamy rodzynki. Po wyrośnięciu smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem. Ustawiam w wypiekaczu program odpowiedni do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno wystygnąć przed pokrojeniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

murnie 11.11.2021 15:26
Zrobiłam, ale to nie jest żadne ciasto. To jest słodkawy rodzaj chleba, który można posmarować masłem i dżemem. Nie wiem czym tu się niektórzy zachwycają.
Yvon 12.11.2022 13:40
Wg mnie jak na ciasto drożdżowe za mało jajek.
Margo1 15.08.2012 11:54
apetyczne
Dorota37 03.05.2012 14:43
ciekawy przepis
Juleczka20 10.03.2012 15:16
pycha
Anna133 14.10.2011 09:21
uwielbiam
Teresa12 20.09.2011 15:14
lubie takie ciasto
IlonaAlbertos 30.03.2011 14:56
Muszę wypróbować przepis.
Krystyna32 11.03.2011 06:57
super
wiktor188 26.12.2010 14:04
pycha
edyta44 04.10.2010 09:24
smacznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat