Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1/2 kilograma -
jaja
2 sztuki -
cukier
3 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
drożdże
25 gramów -
masło
1/4 kostki -
mleko
250 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Ciasto drożdzowe z wypiekacza
Na dno maszyny (pojemność wypiekacza do 1.5 kg) wlewamy letnie mleko, dodajemy jajka, masło, a następnie mąkę, cukry, sól i pokruszone drożdże. Kiedy maszyna wymiesza ciasto, dokładamy rodzynki. Po wyrośnięciu smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem. Ustawiam w wypiekaczu program odpowiedni do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno wystygnąć przed pokrojeniem.
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)