Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kruszonka:
-
mąka pszenna
100 gramów -
cukier puder
50 gramów -
masło
50 gramów
Ciasto:
-
mąka pszenna
500 gramów -
masło
100 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
cukier wanilinowy
1 łyżka -
truskawki
500 gramów -
jajko
1 sztuka -
żółtko jajek
2 sztuki -
mleko
1 szklanka -
cukier
60 gramów
Sposób przygotowania
Rozczyn:
30 gramów drożdży pokruszyć, rozrobić w ciepłym mleku (0,5 szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny mocno wyrosnąć, konsystencja "gąbki".
Ciasto:
Masło roztopić z mlekiem. Jajka utrzeć mikserem z cukrem.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, sól, cukier z wanilią. Wyrabiać ciasto wbijając powietrze do środka. Można użyć miksera. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki - dobrze odsączyć.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (39,5x23,5 cm), ułożyć owoce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło do uzyskania "mokrego piasku". Posypać przed pieczeniem wyrośnięte ciasto.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach około 45 minut, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.
Do ciasta świetnie pasują inne owoce: śliwki, jagody, brzoskwinie.![]()
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)