Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. W dodatku do przygotowania tego wypieku możesz użyć swoich ulubionych owoców (także mrożonych). Latem postaw na świeże jagody, maliny, truskawki lub porzeczki.
ROZCZYN:
Drożdże pokruszyć, rozrobić w mleku (zostawić trochę mleka do rozpuszczenia masła), dodać mąkę, łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny mocno wyrosnąć, konsystencja "gąbki". Czas około 15 minut.
CIASTO:
Masło roztopić z pozostałym mlekiem. Jajka utrzeć mikserem z cukrem.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, sól, cukier z wanilią. Wyrabiać ciasto wbijając powietrze do środka. Można użyć miksera. Gotowe podsypać lekko mąką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Owoce umyć, pokroić na mniejsze kawałki - dobrze odsączyć.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (39,5x23,5 cm), ułożyć owoce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KRUSZONKA:
Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło do uzyskania "mokrego pisaku". Posypać przed pieczeniem wyrośnięte ciasto.
Ciasto piec w dobrze nagrzanym piekarniku (najlepiej druga półka od dołu) w 180-190 stopniach przez około 45 minut, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.
PORADA:
Jeśli drożdże nie wyrastają (zbyt chłodne mleko) garnuszek z rozczynem można wstawić do miseczki napełnionej gorącą wodą, poczekać aż rozczyn zacznie reagować i wtedy wyjąć z gorącej miseczki i poczekać aż rozczyn wyrośnie.
Można wybrać dowolne, sezonowe owoce.