Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • drożdże świeże

    30 gramów
  • mleko

    0,5 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    150 gramów
  • masło

    100 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • owoce

    500 gramów

Kruszonka:

  • mąka pszenna

    100 gramów
  • cukier puder

    50 gramów
  • masło

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ROZCZYN:
Drożdże pokruszyć, rozrobić w mleku (zostawić trochę mleka do rozpuszczenia masła), dodać łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny mocno wyrosnąć, konsystencja "gąbki". Czas około 15 minut.


CIASTO:
Masło roztopić z pozostałym mlekiem. Jajka utrzeć mikserem z cukrem.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, sól, cukier z wanilią. Wyrabiać ciasto wbijając powietrze do środka. Można użyć miksera. Gotowe podsypać lekko mąką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Owoce umyć, pokroić na mniejsze kawałki - dobrze odsączyć.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (39,5x23,5 cm), ułożyć owoce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KRUSZONKA:
Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło do uzyskania "mokrego pisaku". Posypać przed pieczeniem wyrośnięte ciasto.

Ciasto piec w dobrze nagrzanym piekarniku (najlepiej druga półka od dołu) w 180-190 stopniach przez około 45 minut, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.

wedith1
Jeśli drożdże nie wyrastają (zbyt chłodne mleko) garnuszek z rozczynem można wstawić do miseczki napełnionej gorącą wodą, poczekać aż rozczyn zacznie reagować i wtedy wyjąć z gorącej miseczki i poczekać aż rozczyn wyrośnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 21.09.2016 06:05
Pyszne ciacho.ulubione mojego meza☺
wyattearp 19.09.2016 17:22
Drożdżowe moje ulubione
norweska20 19.09.2016 12:33
idealne do kawki
Edith85 19.09.2016 12:23
Smakowite ciacho
mirosława4 19.09.2016 11:53
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat