Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Drożdżowe z Kruszonką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 gram
mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 4
jajko 2
cukier kryształ 1 szkl
masło 150 gram
mleko 2 szkl
masło 50 gram
mąka pszenna 3 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
jajko 1
rodzynki 2 - 3 łyżki
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Drożdżowe z Kruszonką

Mleko podgrzej w rondelku.
Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw do wystudzenia.
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.

Jajka i żółtka wybij do miseczki i ucieraj razem z cukrem.

Do miski wlej podgrzane mleko, rozkrusz w nie drożdże i wymieszaj. Następnie wsyp część mąki, wlej roztopiony tłuszcz i wyrabiaj łyżką.
Dodaj również odsączone rodzynki.
Później dodaj utarte z cukrem jajka i resztę mąki. Teraz ciasto wyrabiaj ręką do momentu, aż będzie gładkie.
Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozciągnij ja na blasze wyłożonej pergaminem.
Jajko wybij i rozmąć. Za pomocą pędzla posmaruj wierzch ciasta.

Z mąki, masła i cukru zagnieć kruszonkę. Posyp nią posmarowany wierzch ciasta.

Ciasto piec 40 - 50 minut, aż kruszonka zrumieni się na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.02.2014 13:33
smak i zapach dzieciństwa, pycha:)
Janina 04.02.2014 16:17
Bardzo lubię tatkie ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak