Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czyż istnieje prostszy i delikatniejszy w smaku deser niż ciasto drożdżowe? Dodatek kruszonki doda całości wspaniałej chrupkości, która idealnie połączy się z miękkim jak puch ciastem. W tym przepisie na ciasto drożdżowe nie zostały dodane owoce, ale jeśli tylko macie na nie ochotę, to spokojnie możecie wzbogacić nimi smak ciasta. 

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 4 szklanka
sól 1 szczypta
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 30 gram
jajko 2 sztuka
cukier 100 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
masło 100 gram

Kruszonka

mąka 150 gram
masło 75 gram
cukier 75 gram
sól 1 szczypta

Porada

szkl. 250ml Ciasto można także przygotować w automacie do wypieku chleba. Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tuż po upieczeniu z dodatkiem masła i kubkiem mleka. Na wierzch ciasta można dodać ulubione owoce i posypać je przygotowaną kruszonką.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

Klasyczne ciasto drożdżowe to nie tylko świetny pomysł na deser, zwłaszcza gdy przygotujecie go z dodatkiem kruszonki, ale także forma pieczywa. Dla zwolenników śniadań na słodko, ciasto drożdżowe można podać z dodatkiem ulubionej konfitury lub czekoladowym kremem. Ciasto drożdżowe wspaniale smakuje z ciepłym mlekiem czy ulubioną kawą.

Przygotowując ciasto drożdżowe, pamiętajcie o kilku zasadach dzięki którym będzie ono idealnie wyrośnięte i miękkie. 

1. Mąkę wymieszać z solą.

2. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 5 minut. 

3. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę.

4. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).

5. Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła.

7. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka.

Spodobał Wam się przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką? Sprawdźcie przepisy na inne domowe wypieki, które opublikowane zostały w serwisie Doradca Smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 29.04.2015 22:12
ja również z mleczkiem proponuję
ania2610 29.04.2015 15:59
pyszne, uwielbiam ciasta drożdżowe!
Mniam 29.04.2015 11:43
Do herbatki zjadłabym takie ciasto z przyjemnością :)
bertpvd 29.04.2015 10:39
chętnie zamówiłbym parę kawałków :)
Alex_M 29.04.2015 10:32
drożdżowe zawsze dobre :)
jagoda5913 29.04.2015 10:16
Pięknie wygląda
Barbara777 29.04.2015 10:10
bardzo smaczne
norweska20 29.04.2015 09:21
kiedyś robiłam , pora sobie przypomnieć :) apetyczne ....
Wiktoria29 29.04.2015 09:05
wygląda idealnie
Mama niejadka 29.04.2015 09:03
Bardzo apetycznie wygląda :)
AgaS10 29.04.2015 08:57
ulubione ciacho męża:)
VioletoweKucharzenie 29.04.2015 08:55
uwielbiam... Ze szklanką mleka!
IZABELA29 29.04.2015 08:46
tak jak Bietka UWIELBIAM Z KUBKIEM MLEKA
paulette17 29.04.2015 08:43
Pyszne ciasto i takie pulchne !
Malinka 29.04.2015 08:37
Dawno takiego nie jadłam, a pamiętam, że bardzo mi smakowało :) Twoje wygląda bardzo smakowicie!
Babeczka35 29.04.2015 08:36
Ciasto bardzo pyszne.
bietka 29.04.2015 07:20
ciasto idealne do kubeczka mleczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak