Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dag
masło 8 dag
mąka 30 dag
drożdże 3 dag
mleko 125 mililitrów
maślanka 100 mililitrów
kwaśna śmietana 200 mililitrów
jajko 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 4-5 łyżek
rodzynki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków

Kroki postępowania

1

Ziemniaki obrać i gotować 10 minut. Odcedzić i zemleć.

Krok 1 - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków foto
2

Z mąki, masła, mleka, drożdży oraz soli zagnieść ciasto.

Krok 2 - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków foto
3
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków foto
4

Trzepaczką ubić żółtka, śmietanę i maślankę. Wlać do ciasta i wymieszać je z przestudzonymi ziemniakami.

Krok 4 - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków foto
5

Połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Dodać rodzynki. Przełożyć do foremki.

Krok 5 - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków foto
6

Posypać kruszonką przygotowaną wg swojego ulubionego przepisu.

Krok 6 - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków foto
7
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 01:05
Ciekawy przepis.
Seba 01.08.2014 20:37
fajny przepis
agnieszka214 30.07.2014 13:40
ciekawy pomysł z dodatkiem ziemników do ciasta
Czyki 30.07.2014 07:54
Bardzo ciekawy przepis :)a ciasto chętnie bym skosztowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak