Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe - sposób drugi (z bakaliami)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
cukier 250 ml
mleko 250 ml
margaryna w kostce 130 g
żółtko jajek 4
drożdże 50 g
cukier waniliowy 1
bakalie 1
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe - sposób drugi (z bakaliami)

Zrobić rozczyn, postawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. Mleko zagotować, dodać cukier waniliowy, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, mleko i wyrobić. Następnie dodać roztopiony, ciepły tłuszcz i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośniecia. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, zostawić ponownie do wyrośnięcia i piec około 30-40 minut w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciasta posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak