Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe- podstawowy przepis

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 3 sztuki
sól 1 łyżeczka
mleko 1/2 szklanki
margaryna 125 g
cukier 1 łyżeczka
drożdże suche 59 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe- podstawowy przepis

Mąkę przesypujemy do miseczki. Robimy na środku dołek i wbijamy tam jajka. Dodajemy pokruszone drożdże. Wsypujemy sól i cukier. Margaryna powinna być miękka. Należy ją pokroić w kawałeczki i wrzucić do miski. Mleko wlewamy porcjami, cały czas wyrabiając ciasto. Po ugnieceniu trzeba je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększy objętość. Jest to podstawowy przepis na ciasto drożdżowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.02.2014 22:14
Warto go zapisać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak