Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • woda letnia

    1 szklanka
  • olej

    3 łyżki
  • drożdże

    25 gram
  • sól

    szczypta
  • cukier drobny

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej letnią wodę, olej, rozdrobnione drożdże, sól i cukier. Następnie łączymy składniki wyrabiając jednolitą masę. Należy wyrabiać ciasto do czasu aż nie będzie żadnych grudek, a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Tak przygotowane ciasto odkładamy na misce w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je "ugniatamy", czynność tą powtarzamy kilkakrotnie (3-4 razy). Gotowe ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce, rozkładamy na nim pozostałe składniki pizzy i pieczemy przez 20 minut w temp 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 03.03.2013 19:35
bardzo przydatny przepis
olkaaa 29.05.2012 08:21
robię podobne
Piotr24 25.03.2012 20:09
robię podobnie
jolanta19 18.03.2012 10:58
podobne robię dodaję jeszcze łyżeczkę przyprawy do pizzy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat