Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto do karpatki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 ml
proszek do pieczenia 5 g
woda 250 ml
margaryna w kostce 125 g
jajko 5

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto do karpatki

Zagotować szklankę wody z margaryną, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu dodawać kolejno jajka i miksować około 10 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić cienką warstwę na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Upieczone ciasto przełożyć kremem do karpatki (przepis na krem znajdziecie w moim profilu ;) ) i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.01.2013 18:17
PLAGIAT: http://kuchniaiogrod.blogspot.com/2011/10/karpatka.html
kasiec 18.01.2013 20:36
Nie wiem czemu, ale strasznie bałam się robić karpatkę. Dziś, wg tego właśnie przepisu ( i przepisu na krem) ją zrobiłam. Nooo, muszę powiedzieć, że łatwizna! I należy przestrzegać wszystkiego, łącznie z czasem miksowania ciasta z jajami. R E W E L A C J A :)!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak