Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czeskie / grysikowe

5.0
(48)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 4
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
margaryna 1-2 łyżki
miód 3 łyżki
śmietana 18 proc 3-4 łyżki

Masa

kasza manna 9 łyżek
mleko 800 ml
cukier 1/2 szkl
masło 200 g

Polewa

kakao 4 łyżki
margaryna 4 łyżki
woda 4 łyżki
cukier 2 łyżki

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 mały słoiczek

Porada

Do masy można dodać opcjonalnie wyciśnięty sok z 1/2 cytryny. Przepis znalazłam na gotowaniecieszy.blox i zmodyfikowałam do własnych potrzeb.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czeskie / grysikowe

Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dokładnie na stolnicy. Ciasto powinno posiadać zwartą konsystencję. Jeśli okaże się że ciasto się nie klei dodać łyżkę śmietany, jeśli zaś jest za "mokre" dodać trochę mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Do wyższego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy cały czas do momentu, aż mleko się zagotuje. Garnek zdejmujemy z ognia po ok. 1-2 minutach od chwili zagotowania się masy. Kaszę mannę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszą manna.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy wałkiem na podsypanym mąką blacie. (Ciasto bardzo ciężko się wałkuje, dlatego moje ciasto po części rozwałkowałam a później wylepiłam nim formę).Rozwałkowane ciasto wkładamy do blaszki o wymiarach 25x30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem). Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

Na upieczony i ostygnięty placek rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna. Następnie przykrywamy ciasto kolejnym plackiem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci placek, a wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta.

Ciasto najlepsze jest po spędzeniu całej nocy w chłodnym miejscu lub lodówce, ponieważ dopiero wtedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jo 26.12.2023 17:12
miara skladnikow na ciasto jest błedna z tych podanych sklasnikow nie wychodzi ciasto jest za suche nawed jak podana jest wskazowka dodac troche smietany . Ja sodalam cale jajka zamiast tylko zoltek i ciasto w miare wyszlo,ale aie nameczylam strasznie . takze polecam dac mniej maki do podanych akladnikow albo dac cale jajka badz wiwcwj masla i smietany . podrawiam
atort111
atort111 23.11.2015 23:44
słodkości mniam
halina17 23.11.2015 18:11
Smaki mojego dzieciństwa :) a było to 50 lat temu.
MałaMi89 23.11.2015 17:17
Chyba znam to ciasto.. jeśli to samo to bardzo smaczne ;)
Wiktoria29 23.11.2015 16:35
robiłam ostatnio, bardzo smaczne
RenataZ-et 23.11.2015 15:36
bardzo lubię to ciasto
agnieszka214 23.11.2015 14:50
Pyszne ciacho
Anna133 23.11.2015 14:47
zapowiada się wspaniałe ciasto na weekend

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak