Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Czekośliwka
Blaszka 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
Śliwki przekrawamy na pół wyjmujemy pestki, lekko blendujemy.
Potem podgrzewamy z cukrem, goździkami i kakao około 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, wyjmujemy goździki, dodajemy kardamon, cynamon i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Na koniec dodajemy czekoladę, mąkę kukurydzianą i dusimy jeszcze kilka minut. Masę studzimy.
Ciasto:
Wszystkie składniki miksujemy lub zagniatamy ręcznie.
Białka zostawiamy do smarowania ciasta.
Większość ciasta wykładamy do blaszki, rozklepujemy na spód i boki na wysokość około 2-3 cm. Resztę ciasta zawijamy w folię i razem z ciastem w blaszce chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Wyjmujemy ciasto w blaszce nakłuwamy spód, przykrywamy folią aluminiową z obciążeniem i podpiekamy około 20 minut do lekkiego przyrumienienia.
Zdejmujemy folię i możemy jeszcze 5 minut podpiec środek.
Ciasto studzimy.
Z reszty ciasta wycinamy listki.
Na wystudzony spód wykładamy masę czekośliwkę, dekorujemy listkami, które smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w 180 C około 30 minut.