Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    265 gram
  • brązowy cukier

    480 gram
  • gruszki

    4 małe sztuki
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sól

    2 szczypty
  • kakao

    75 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. 80 gram masła i 150 gram cukru rozgrzać z 2 łyżkami wody. Kiedy masło się stopi, ułożyć na dnie gruszki wybrzuszoną częścią do góry i gotować 2 minuty. Gruszki ułożyć w tortownicy (23 cm) płaską stroną na spód, polać płynem, w którym gotowały się gruszki. Resztę masła i cukru ukręcić na kremową masę, dodawać stopniowo jajka. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, przesiać na krem jajeczny i wymieszać. Ciasto rozprowadzić na gruszkach. Piec 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić min. 5 minut w formie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Weronika_eM 16.05.2011 17:30
pyszne ciasto
kate.500 13.05.2011 12:51
zasługuje na mln plusikow, apetyczne bardzo...
suzana 12.05.2011 14:13
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat