Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - śmietankowe.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

Biszkopt 1 szt
jajko 6 szt
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
kakao 3 łyżki (ciemne )
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta
czekolada gorzka 50 gr
cukier 1/2 szklanki

Lista składników

Krem:
śmietana kremowa 30% 800 ml
serek mascarpone 250 gr
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
gorąca woda 1/3 szklanki
sok z wiśni 1/2 szklanki (do nasączenia )

Lista składników

Polewa:
masło lub margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
kakao 3 - 4 łyżki
mleko 3,2% 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki
dżem wiśniowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - śmietankowe.

1.
Biszkopt - białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać żółtka na przemian z cukrem,mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą oraz kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia sie składników.Na samym końcu dodać startą na tarce ( grube oczka )czekoladę. Blaszkę o wymiarach 36/25 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę .Pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopni.około 45 min Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa placki .
2.
Krem śmietankowy - śmietanę ubi na sztywno z cukrem pudrem, dodać zmiksowany serek mascarpone i powoli rozpuszczoną żelatynę .Odłożyć trochę masy do dekoracji.
3
Polewa - żelatynę zalać 2 łyżkami wody i wymieszać, w garnku rozpuścić margarynę z cukrem aż do zagotowania. dodać kakao ,mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać z polewą,dodać mleko i jeszcze chwile pogotować.
3.
Spodni blat biszkoptu nasączyć sokiem posmarować dżemem nałożyć masę śmietankową z serkiem mascarpone ,nałożyć drugi blat polać obficie polewą i udekorować masą śmietankową .Włożyć do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Moje pytanie 19.08.2023 21:23
To w biszkopcie jest cukier czy nie? W składnikach cukru nie ma, w punkcie pierwszym podczas orzygotowania cukier jest.
Janina 02.02.2017 16:26
Moje ulubione smaki;))
dodi 02.02.2017 12:14
apetycznie wyglada
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 11:07
Miło mi .Dziękuję za miłe komentarze.;)
Ewelina1991 02.02.2017 09:31
pyszne ciasto
Krystyna32 02.02.2017 08:13
bardzo apetyczne
MagdalenaIC 02.02.2017 00:40
Wygląda pysznie :)
gusia1000 01.02.2017 23:58
Ale bym zjadła.
Stenka 01.02.2017 20:29
smaczne ciasto
Bożena Matuszczyk 01.02.2017 18:12
Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze.;)
katarzynka455 01.02.2017 17:51
ciasto pychotka:))
Beatris 01.02.2017 17:24
Pysznie wygląda, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Aleksandra/Olcia 01.02.2017 17:11
mniam mniam
halina17 01.02.2017 16:40
Smacznie wygląda ciasto.
molanka 01.02.2017 16:00
kusząca propozycja
Habibi 01.02.2017 15:48
Nigdy nie odmawiam takich słodkości :)))
Konczi 01.02.2017 15:32
Pysznie wygląda Twoja propozycja ciacha :) Skusiłabym się na nie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak