Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - limonkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 150 g
miód 2 łyżki
cukier trzcinowy 175 g
mąka 150 g
kakao w proszku 25 g
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sok z limonki 1 sztuka
skórka z limonki 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - limonkowe

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i uszykuj foremkę keksówkę.
Utrzyj miękkie masło z miodem - oraz cukrem na dość gładki krem o jasnokawowym kolorze, chociaż kryształki cukru nadal będą wyczuwalne.
Wymieszaj mąkę sodę i kakao i wsyp do maślanego kremu najpierw łyżkę sypkich składników, a następnie wmieszaj jajko. Dosyp kolejne dwie łyżki suchych składników wymieszaj i dodaj drugie jajko.
Wymieszaj resztę sypkich składników, następnie skórkę z limonki, a na koniec sok, wlewając go stopniowo. Na ty etapie mogą pojawić się grudki, jakby się ścięło. Nie ma powodu do paniki! (mi się to nie przytrafiło).
Przełóż masę do foremki i piecz 45 minut. Potem wyciągnij i poczekaj aż ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 21.09.2012 16:33
fantastyczne
Lemon 21.09.2012 16:24
uwielbiam
Pietruszka 21.09.2012 16:20
ciekawe i pyszne
czarnyaniol1990 21.09.2012 14:53
uwielbiam limonki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak