Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-kawowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 szt
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
kakao 4 płaskie łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem waniliowy

budyń waniliowy 2 szt
mleko 2 szklanki
masło 200 g, nie zastępować margaryną!

Masa kawowa

bita śmietana w proszku 2 opakowania Śnieżki
woda 1/2 szklanki + 5 łyżeczek żelatyny
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
mleko 1 i 1/2 szklanki

Dodatkowo

zaparzona mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego
płatki czekoadowe
masło lub margaryna do nasmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do obsypania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-kawowe

Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie).
Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki.
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową.
Całość posypuję płatkami czekoladowymi oraz dekoruję różyczkami. Chłodzę w lodówce minimum 3 godziny, aby masa stężała.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.04.2017 19:29
pyszne ciasto
Edita 01.04.2017 18:59
ale pycha
Krystyna32 01.04.2017 09:13
pyszne ciasto
Franciszek 01.04.2017 00:48
pyszne do kawy
agnieszka214 31.03.2017 21:21
Bardzo kusząca propozycja slodkosci
Bernadeta1 31.03.2017 17:34
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak