Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na biszkopt 24cm/36cm

  • jajka

    8
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

krem

  • krem do karpatki

    2 w proszku do gotowania na mleku
  • masło 82%

    200 gram
  • margaryna

    200 gram
  • kakao

    4-5 łyżek
  • mleko 3,2%

    1 litr

dodatki

  • wiśnie bez pestek

    2 duże słoiki

polewa kakaowa

  • margaryna

    100 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • kakao

    2-3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto
Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto
Odlej szklankę mleka ,a pozostałe mleko zagotuj. W 1 szklance mleka rozpuść proszek budyniowy i dodaj do wrzącego mleka. ciągle energicznie mieszając aby nie było grudek. pozostaw do ostudzenia. Następnie Mikserem przez minutę ubij budyń aby go połączyć w luźniejszą masę. Tłuszcze zmiksuj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń. Na koniec dodaj 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto
Wiśnie odsączamy z soku na sicie.
Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na 2 części. Obie części mocno skrapiamy sokiem z wiśni. Na jedną część biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy i wykładamy połowę wiśni w krem. Przykrywamy drugim biszkoptem, również skrapiamy i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch układamy pozostałe wiśnie.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto
Polewa: Żelatynę wsyp do kubeczka zalej odrobioną wody i odstaw aby napęczniała. Do rondelka włóż margarynę i rozpuść w niej cukier, po dokładnym rozpuszczeniu dodaj kakao i przez chwilę zagotuj. Odstaw i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj i pozostaw do przestudzenia.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto
.Gdy polewa zacznie tężeć to polej nią obficie wiśnie na cieście. Wstaw do lodówki do schłodzenia

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iskierka.ag 25.01.2017 09:37
Często piekę ciasta z wiśniami w różnej postaci. Pyszotka :)
iskierka.ag 25.01.2017 09:35
Coś dla mojego męża, on uwielbia wiśnie. Upiekę mu takie cudo :)
Laila2786 22.01.2017 18:28
co za smakowite ciasto
Ela15 06.01.2017 11:06
na pewno pysznie smakuje
Marta Ryżek-Kalkowska 13.12.2016 23:32
Dziękuję :)
GeneracjaXYZ 30.11.2016 21:50
Pyszności :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.10.2016 00:00
dziękuję:)
Bernadeta1 29.09.2016 20:57
Jakie pyszności tu u Ciebie
Marta Ryżek-Kalkowska 29.09.2016 17:32
Prezentuje się rewelacyjnie i tak na prawdę smakuje.
sezamek 28.09.2016 01:18
Pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat