Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Delikatny czekoladowy biszkopt z nutą wiśni, przełożony kremem na bazie budyniu i udekorowany soczystymi wiśniami, to połączenie, które z pewnością podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających gości! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na biszkopt 24cm/36cm

  • jajko

    8
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

krem

  • krem do karpatki

    2 w proszku do gotowania na mleku
  • masło 82%

    200 gram
  • margaryna

    200 gram
  • kakao

    4-5 łyżek
  • mleko 3,2%

    1 litr

dodatki

  • wiśnie bez pestek

    2 duże słoiki

polewa kakaowa

  • margaryna

    100 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • kakao

    2-3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowe z wiśniami

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie, wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt

Krok 2 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto

Odlej szklankę mleka, a pozostałe mleko zagotuj. W 1 szklance mleka rozpuść proszek budyniowy i dodaj do wrzącego mleka. ciągle energicznie mieszając, aby nie było grudek. Pozostaw do ostudzenia. Następnie mikserem przez minutę ubij budyń, aby go połączyć w luźniejszą masę. Tłuszcze zmiksuj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń. Na koniec dodaj 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.

Krok 3 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto
Wiśnie odsączamy z soku na sicie.
Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na 2 części. Obie części mocno skrapiamy sokiem z wiśni. Na jedną część biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy i wykładamy połowę wiśni w krem. Przykrywamy drugim biszkoptem, również skrapiamy i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch układamy pozostałe wiśnie.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto
Polewa: Żelatynę wsyp do kubeczka zalej odrobioną wody i odstaw aby napęczniała. Do rondelka włóż margarynę i rozpuść w niej cukier, po dokładnym rozpuszczeniu dodaj kakao i przez chwilę zagotuj. Odstaw i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj i pozostaw do przestudzenia.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe z wiśniami foto

Gdy polewa zacznie tężeć, to polej nią obficie wiśnie na cieście. Wstaw do lodówki do schłodzenia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

iskierka.ag 25.01.2017 09:37
Często piekę ciasta z wiśniami w różnej postaci. Pyszotka :)
iskierka.ag 25.01.2017 09:35
Coś dla mojego męża, on uwielbia wiśnie. Upiekę mu takie cudo :)
Laila2786 22.01.2017 18:28
co za smakowite ciasto
Ela15 06.01.2017 11:06
na pewno pysznie smakuje
Marta Ryżek-Kalkowska 13.12.2016 23:32
Dziękuję :)
GeneracjaXYZ 30.11.2016 21:50
Pyszności :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.10.2016 00:00
dziękuję:)
Bernadeta1 29.09.2016 20:57
Jakie pyszności tu u Ciebie
Marta Ryżek-Kalkowska 29.09.2016 17:32
Prezentuje się rewelacyjnie i tak na prawdę smakuje.
sezamek 28.09.2016 01:18
Pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat