Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
składniki na biszkopt 24cm/36cm
-
jajko
8 -
cukier
0,5 szklanki -
mąka pszenna
5 łyżek -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
kakao
3 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
krem
-
krem do karpatki
2 w proszku do gotowania na mleku -
masło 82%
200 gram -
margaryna
200 gram -
kakao
4-5 łyżek -
mleko 3,2%
1 litr
dodatki
-
wiśnie bez pestek
2 duże słoiki
polewa kakaowa
-
margaryna
100 gram -
cukier
0,5 szklanki -
kakao
2-3 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
0,5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowe z wiśniami
Kroki postępowania

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie, wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt

Odlej szklankę mleka, a pozostałe mleko zagotuj. W 1 szklance mleka rozpuść proszek budyniowy i dodaj do wrzącego mleka. ciągle energicznie mieszając, aby nie było grudek. Pozostaw do ostudzenia. Następnie mikserem przez minutę ubij budyń, aby go połączyć w luźniejszą masę. Tłuszcze zmiksuj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń. Na koniec dodaj 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.

Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na 2 części. Obie części mocno skrapiamy sokiem z wiśni. Na jedną część biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy i wykładamy połowę wiśni w krem. Przykrywamy drugim biszkoptem, również skrapiamy i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch układamy pozostałe wiśnie.


Gdy polewa zacznie tężeć, to polej nią obficie wiśnie na cieście. Wstaw do lodówki do schłodzenia
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)