Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z porzeczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dkg
cukier puder 2/3 szklanki
jajko 4 szt
czekolada gorzka 1 1/4 tabliczki
mąka 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki
czerwone porzeczki 1 szklanka
orzechy włoskie 10 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z porzeczkami

Kroki postępowania

1
Czekoladę łamiemy na kawałeczki, topimy w kąpieli wodnej i zostawiamy by przestygła. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Cały czas ucierając wlewamy roztopioną czekoladę
Krok 1 - Ciasto czekoladowe z porzeczkami foto
2
Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy. Powstałą masę łączymy z utartym masłem.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z porzeczkami foto
3
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy porzeczkami. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 minut
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z porzeczkami foto
4
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wulkanxd 01.08.2012 22:03
super
andrzej10 22.07.2012 07:46
mniam mniam
jolanta19 21.07.2012 12:27
super
Mati3 20.07.2012 21:47
pysznie wygląda:)
Ewa104 20.07.2012 15:01
Słodkie ciasto z kwaśną czerwoną porzeczką fajnie się uzupełnia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak