Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z nutellą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki

masa czekoladowa

krem czekoladowy 35 dag
masło 1 kostka
śliwki suszone 0,5 kg
wódka 1 szklanka
czekolada gorzka 1 szt.

masa śmietanowa

śmietana kremówka 0,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

ponadto

czekolada starta do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z nutellą

Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy szklanką wódki. Odstawiamy na 24 h. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby śliwki ładnie wchłonęły alkohol. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak