Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 i 1/4
cukier 1 i 1/4
kakao 2 łyżki
cynamon 1,5 łyżeczki
czekolada gorzka 7,5 dag
woda 3 łyżki
olej 3 łyzki
proszek do pieczenia 0,75 łyżeczki

Masa kawowa

śmietanka 660 ml
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 6 łyżek
kawa rozpuszczalna 4 łyzeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
wrzątek 120 ml

Poncz

kawa rozpuszczalna 150 ml
cukier do smaku

Polewa

czekolada mleczna 1 szt
mleko 8 łyzek

Dodatkowo

banan 3 szt
cytryna 0,5 szt
pisak cukrowy 4 kolory

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami

Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem ja jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy wodę i olej. Mąkę łączymy z kakao, cynamonem, startą na dużej tarce czekoladą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką .
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół.
Masa kawowa:
Żelatynę łączymy z kawą i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę oraz serek mascarpone miksujemy do chwili aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i ponczujemy ponczem przygotowanym z podanych składników. Wykładamy na niego połowę masy kawowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wykładamy drugą warstwę kremu i przykrywamy naponczowanym biszkoptem. Lekko dociskamy i chłodzimy.
Polewa:
Połamaną czekoladę łączymy z mlekiem i rozpuszczamy na ogniu do powstania gładkiej i jednolitej masy, którą dekorujemy wierzch ciasta. Gdy polewa zastygnie pisakami cukrowymi malujemy na niej serca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.02.2015 20:54
wygląda puszyście jak pianka, mniam
W poszukiwaniu inspiracji 15.02.2015 14:57
Wygląda cudownie ;)
VioletoweKucharzenie 15.02.2015 14:40
mmm pyszności
Ola1young 15.02.2015 13:06
pyszne ciacho :)
Internetowa Kuchnia 15.02.2015 12:48
idealne na walentynki! ;)
ania2610 15.02.2015 12:16
to coś dla mnie, uwielbiam takie smaki!
mzap88 15.02.2015 12:12
pysznosci..............
tytka 15.02.2015 12:06
pieknie wygląda
dollce 15.02.2015 12:06
Idealne do kawki ;)
gibli 15.02.2015 11:57
musi być pyszny, świetnie wygląda:)
MałaMi89 15.02.2015 11:41
Wygląda bajecznie!
barbara11561 15.02.2015 11:29
oj !! smaczniutkie to ciacho ,aż ślinka cieknie:)
Sroczka 15.02.2015 11:07
Ależ to ciasto przepysznie wygląda.
Beatris 15.02.2015 10:56
Wspaniałe ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
ben-ka 15.02.2015 10:54
Z chęcią bym się poczęstowała, bardzo apetyczne ciasto !
IlonaAlbertos 15.02.2015 10:50
Bardzo lubię takie ciasta.
Aleksandra/Olcia 15.02.2015 10:44
mniam ale apetyczne ciacho
Ania321 15.02.2015 10:24
ale pyszności :)
Renata9 15.02.2015 10:16
Bardzo smaczne ciacho :-)
joanna43 15.02.2015 10:00
ale cudnie wygląda, pewnie bardzo smaczny
Aga-25 15.02.2015 09:50
pyszności !!!
Magula 15.02.2015 09:36
Zjadłabym takie ciacho.
Ewelina1991 15.02.2015 09:35
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak