Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z masą o smaku agrestowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka

MASA

śmietana 30% 700 ml
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 3 łyżki
galaretka agrestowa 2 opakowania
woda 500 ml

POLEWA

margaryna 10 dag
woda 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki

DODATKOWO

wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z masą o smaku agrestowym

CIASTO: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Żółtka dodać do masy i ubijać na najmniejszych obrotach miksera. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy, a na koniec wymieszać łyżką. Przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

MASA: Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fixy, cukier puder, a na koniec galaretkę agrestową. Całość zmiksować dobrze.

POLEWA: Margarynę, cukier, wodę i kakao włożyć do miski, zagotować. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

PRZEKŁADANIE: połowa biszkopta kakaowego, masa, druga połowa biszkopta, polewa. Na koniec udekorować, np. wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 06.01.2016 18:45
super jest to ciasto!
mysza620 06.01.2016 17:36
narobiłas mi smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak