Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI
CIASTO CZEKOLADOWE :
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz budyniami czekoladowymi.
Dokładnie zmiksowane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia.
Blachę wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę.
MASA GRYSIKOWA:
Białka ubijamy an sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier, mieszamy.
Pianę dodajemy do śmietany, mieszamy, a następnie wsypujemy budynie i grysik – wszystko razem dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Masę wylewamy na schłodzone ciasto, przykrywamy umytymi owocami, a na wierzch kruszymy resztę ciasta czekoladowego.
Pieczemy ok. 45 minut / 180C.
Odstawiamy do studzenia.
Smacznego!