Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z cukinią

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
masło 180 g
cukier puder 100 g
cukier brązowy 50 g
czekolada gorzka 50 g
kakao 50 g
czekolada w proszku 50 g
napar kawy rozpuszczalnej 80 ml
jajko 3 szt.
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1½ łyżeczki
proszek do pieczenia ½ łyżeczki
sól szczypta
czekolada mleczna do dekoracji
orzechy włoskie do dekoracji
cukinia 1 szt.
jogurt naturalny 150 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z cukinią

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jaju. Połączyć z brązowym cukrem, jogurtem naturalnym, kawą rozpuszczalną oraz miodem. Mąkę pszenną wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao oraz czekoladą w proszku. Sypkie składniki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Na samym końcu wymieszać przygotowane ciasto z obraną i startą na grubych oczkach tarki cukinią oraz posiekaną gorzką czekoladą.

Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piec około 50 minut.

Po wystudzeniu ciasto udekorować roztopioną mleczną czekoladą i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 20.09.2012 21:57
Bardzo dobre, potwierdzam. Tak samo czekoladowiec z burakami :)
Katarzyna/kate1980 12.09.2012 21:20
no no pomysłowe
pacpaw 05.09.2012 18:48
i nawet słodkie z cukinią się da zrobić :O Kuchnia nie zna granic
Natalia/tubisiek 01.09.2012 14:21
niesamowite połączenie!
jolanta19 31.08.2012 14:27
mniam
Rafał10 31.08.2012 08:45
mniam!
tom 31.08.2012 08:37
super
edita15 31.08.2012 08:32
muszę koniecznie zrobić!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak