Ciasto czekoladowe z bananami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    150 gram
  • margaryna

    180 gram
  • mąka pszenna

    1 i 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 kopiaste łyżeczki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    3 sztuka
  • nektar bananowy

    150 ml
  • banan

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać też na mniejsze kawałki. Czekoladę razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i nektar bananowy i wszystko zmiksować na jednolitą, gładką masę. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladową i ponownie zmiksować.
Banany obrać ze skórki, pokroić najpierw w plastry, następnie w kostkę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Formę – Keksówkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 160stC piekarniku ok. 60 minut. Patyczek ma być suchy, jednak mogą się przykleić okruszki ciasta. Gotowe i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
afrodyta
Pyszne, wilgotne i mocno bananowe ciasto :-) polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 30.10.2016 11:43
pyszne ciasto
as28 21.05.2016 22:16
świetne ciasto
noninka77 21.05.2016 19:46
Ciekawy przepis :)
Benita 21.05.2016 10:15
nic dodać nic ująć-pycha
Madzai 21.05.2016 09:09
Do kawki idealne :)
Ewelina1991 21.05.2016 08:34
fajne ciasto
Agnieszka-87-25 21.05.2016 07:41
bardzo smaczne
Krystyna32 21.05.2016 07:11
smaczne ciasto
Franciszek 21.05.2016 00:17
pyszne do kawy
IKrakowianka 20.05.2016 22:34
lubię takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat