Ciasto czekoladowe z agrestem , waniliową bezą i chrupiącą kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szt
  • kakao

    2 łyzki
  • cukier

    3/4 szkl
  • proszek

    2 łyzeczki
  • masło

    200 g
  • żółtko

    4 szt
  • smietana 18%

    1 łyżka
  • agrest

    400 g
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • wanilia

    1 laska
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyzka
  • białko

    4 zimne
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Nagrzewamy piekarnik do 180C.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Mieszamy z cukrem.

Dodajemy zimne , pokrojone masło i drobniutko razem siekamy.

Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.

Dzielimy na 2 części – jedną wkładamy do lodówki , drugą wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Agrest oczyszczamy , obieramy z twardych końcówek.

Mocno schłodzone białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę.

Pod koniec dodajemy ziarenka wanilii i skrobię / mąkę ziemniaczaną.

Agrestem porywamy ciasto i zalewamy pianą z białek.

Na wierzch kruszymy ( urywamy palcami ) schłodzone w lodówce ciasto.

Pieczemy ok. 40 – 45 minut.

Studzimy.

Gotowe!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 02.05.2015 21:08
wygląda obłędnie
alaaa 02.08.2013 17:06
ile dokładnie ma być tej mąki,chyba wkradła się literówka
Czarnula87 29.07.2013 16:46
zjadłabym takie ciacho
monisia1977 29.07.2013 06:31
fajnie wygląda
Mniam 28.07.2013 22:46
Rewelacyjne ciasto!
Piotr-21 28.07.2013 21:48
pyszne ciacho
Anna133 28.07.2013 21:38
wygląda znakomicie
Rafał10 28.07.2013 21:29
świetne ciacho :)
Barbara/zuza22_85 28.07.2013 21:28
ale apetyczne
V_kuchareczka 28.07.2013 21:15
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat