Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe jak biszkopt

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 14 dkg
czekolada gorzka 18 dkg
jajko 8 sztuk
cukier puder 30 dkg
cukier kryształ 5 dkg
mąka pszenna 14 dkg
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe jak biszkopt

Czekoladę połamać na drobne kawałki,włożyć go miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Odstawić do przestudzenia.

W tym czasie utrzeć masło na puszysto,dodać cukier i jeszcze ucierać aż masa będzie puszysta.Następnie wlewamy po troszkę przestudzoną czekoladę i dalej ucieramy.

Gdy dodamy już całą czekoladę dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając.Dodajemy przesianą mąkę i proszek,ucieramy aż składniki dobrze się połączą.

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do nich cukier kryształ i ubijamy aż cukier się rozpuści.

Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przekładamy do formy ( okrągła o średnicy 26 cm ) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez 1 godz.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Jeżeli chcemy uzyskać idealnie prosty biszkpot po przestudzeniu wyjmujemy z formy i układamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 26.12.2013 08:07
ale puszysty!
Smaczna_B 20.06.2013 14:24
Ciasto zachęcająco wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak