Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe jak biszkopt
W tym czasie utrzeć masło na puszysto,dodać cukier i jeszcze ucierać aż masa będzie puszysta.Następnie wlewamy po troszkę przestudzoną czekoladę i dalej ucieramy.
Gdy dodamy już całą czekoladę dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając.Dodajemy przesianą mąkę i proszek,ucieramy aż składniki dobrze się połączą.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do nich cukier kryształ i ubijamy aż cukier się rozpuści.
Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przekładamy do formy ( okrągła o średnicy 26 cm ) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez 1 godz.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeżeli chcemy uzyskać idealnie prosty biszkpot po przestudzeniu wyjmujemy z formy i układamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.