Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto czekoladowe gryczane

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 150 g
jajko 2 L
masło 100 g
mąka gryczana 2/3 szklanki
ksylitol 2 łyżki
cynamon 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki (opcja)
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czekoladowe gryczane

Kroki postępowania

1
W rondelku rozpuścić na parze czekoladę gorzką i masło.
Krok 1 - ciasto czekoladowe gryczane  foto
2
Jajka ubić mikserem z ksylitolem lub cukrem aż wyraźnie zwiększą objętość.
Krok 2 - ciasto czekoladowe gryczane  foto
3
Cały czas ubijając dolewać rozpuszczoną czekoladę.
Krok 3 - ciasto czekoladowe gryczane  foto
4
Mąkę gryczaną (użyłam Melvit) wymieszać za pomocą łopatki z proszkiem, sodą, cynamonem i kardamonem (opcja).
Krok 4 - ciasto czekoladowe gryczane  foto
5
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam 17x17 cm z wyjmowanym dnem). Ciasto przełożyć do formy i wygładzić powierzchnię.
Krok 5 - ciasto czekoladowe gryczane  foto
6
Piec około 25 minut w 160 stopniach. Ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystygnięcia.
Smacznego.

* Ciasto zawiera tyle glutenu ile deklaruje producent mąki gryczanej, na moim opakowaniu jest napisane, że może on występować w ilościach śladowych.
Krok 6 - ciasto czekoladowe gryczane  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Martyna 2 tygodnie temu
Denerwuje mnie to, że ludzie często dają gwiazdki i komentują "chciałabym spróbować". Szukając przepisu chcielibyśmy zobaczyć opinie ludzi, którzy to ZROBILI i jakie mają pomysły na innowacje/co poprawić/co zmodyfikować itd. A nie stawia się gwiazdek za zdjęcie. Jest to bardzo mylące dla osób poszukujących dobrych, sprawdzających się przepisów. Tutaj widać to aż nadto - co drugi komentarz jest o tym, że chciałoby się tego spróbować i że na zdjęciu wygląda pysznie. To bardzo frustrujące. Kilka dni temu upiekłam ciasto na podstawie pozytywnych komentarzy, w większości takich i niestety, ciasto to był niewypał. Potem doczytałam się w tych negatywnych, że ludzie mieli taki sam problem jak ja. Proszę, dzielmy się wiedzą i informacjami, ale nie wprowadzajmy się nawzajem w błąd, bo szkoda czasu i składników! Lubię tę stronę, ale to jest spory problem tutaj.
Jagódka77 28.03.2015 20:15
oryginalny i ciekawy przepis
caralajna 04.03.2015 16:55
czekoladowo ;) ale da się wyczuć nutę gryczaną co jest dość ciekawe
caralajna 04.03.2015 16:53
taka zmielona kasza gryczana inaczej się zachowuje podczas pieczenia niż kupna mąka, możesz zaeksperymentować, ale z mojego dośw. wynika że zmielona kasza wchłania dużo wilgoci i ciasta są tak suche że ciężko przełknąć. mąka kupna nie jest droga około 5 zł za 1kg.
Ola1young 04.03.2015 13:48
ciekawie jak smakuje to ciasto
adelajda 04.03.2015 12:11
Ciekawa jestem jak smakuję takie ciasto
Krystyna32 04.03.2015 09:25
wygląda pysznie
Stenka 03.03.2015 21:12
ciekawy przepis
Iwusia 03.03.2015 21:00
podoba mi sie ten przepis
cooked 03.03.2015 20:06
ciekawe połączenie, ciekawe jak smakuje
Lucan 03.03.2015 20:04
ciekawy pomysł. Czy mąke można uzyskać poprzez mielenie kaszy gryczanej? czy będzie za gruba?
Futka 03.03.2015 19:59
Wspaniała propozycja! Pyszne, zdrowe i aromatyczne ciasto z dodatkiem mojego ukochanego ksylitolu :)
marenka 03.03.2015 19:43
Ciekawy przepis...:)
Alex_M 03.03.2015 19:22
super ciacho :)
Renata9 03.03.2015 19:21
Bardzo smacznie i do tego jeszcze zdrowo :-)
pestka 03.03.2015 18:58
bardzo ciekawy deser
Marta Ryżek-Kalkowska 03.03.2015 18:40
smacznie tutaj.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak