Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 200 g
masło 125 g
brązowy cukier 1/3 szklanki
kakao 1 czubata łyżka
cukier puder 1 szklanka
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Kroki postępowania

1
Masło pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do małego garnka. Do masła dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady (czekolady mleczne można zastąpić czekoladą gorzką lub deserową) i brązowy cukier. Następnie garnek umieścić na większym garnku z gorącą wodą. Wszystko roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać, żeby się połączyło. Masę przestudzić.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe foto
2
Do masy dodać kakao i cukier puder. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe foto
3
Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku, za każdym razem dobrze wymieszać mikserem.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe foto
4
Na koniec dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe foto
5
Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm).
Krok 5 - Ciasto czekoladowe foto
6
Piec w 180 stopniach przez ok. 60-70 minut. Ciasto wstawiłam do prawie nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto ostudzić, polać dowolną polewą czekoladową, dowolnie udekorować.
Krok 6 - Ciasto czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 03.02.2015 19:01
To moje ulubione ciasto!
Alex_M 31.10.2014 13:54
pyszne ciacho :)
Krystyna32 31.10.2014 12:41
apetyczne
Sroczka 31.10.2014 11:03
Zjadłabym kawałek takiego ciasta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak