Ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada deserowa

    20 dag
  • masło

    20 dag
  • jajko

    5 szt
  • cukier puder

    5 łyżek
  • mąka

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • polewa czekoladowa

    1 szt
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i przestudzoną czekoladę ciągle ucierając. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i białka dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Średniej wielkości brytfannę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta. Ciasto wyłożyć do brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 08.08.2013 22:05
Apetyczne.
gottrina 06.02.2012 19:11
smaczne ciasto
Wafelek2601 04.07.2011 00:14
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat