Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "czarny las"

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
masło 25 dag
śmietana gęsta 25 dag
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 3 szklanki
dżem porzeczkowy 1 szklanka
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
maliny świeże
jeżyny
polewa czekoladowa

Porada

Wilgotne, ciężkie, a jednocześnie rozpływające się w ustach z dodatkiem dżemu, czekoladowe ciasto z owocami lasu-jeżynami i malinami, oblane polewą czekoladową. Dla mnie wręcz idealne do kawy czy dla niespodziewanych gości.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "czarny las"

Kroki postępowania

1
Masło wyjmujemy z lodówki godzinę wcześniej, wkładamy do dużej miski, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia. Następnie dodajemy śmietanę oraz dżem z czarnej porzeczki, miksujemy.
Krok 1 - Ciasto "czarny las" foto
2
Mąkę tortową wymieszać z kakao i proszkiem dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ciasto jest dosyć gęste.
Krok 2 - Ciasto "czarny las" foto
3
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym formy keksowej, posypujemy owocami, wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temp 180*-lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach parę minut, potem wyciągamy. Całkiem zimne polewamy polewą, dowolnie dekorujemy. Słodkich wypieków!
Krok 3 - Ciasto "czarny las" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 15.09.2016 09:08
jak zwykle wyglada peknie :-)
olkaaa 14.09.2016 18:41
muszę zrobić
Ola1young 14.09.2016 15:24
z chęcią bym zjadła ;)
kd045 14.09.2016 13:48
wygląda bardzo smacznie
Pobitegarybarbary 14.09.2016 13:44
Uwielbiam takie ciasta. Bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak