Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czarno-białe ze śliwkami i płatkami migdałów
Gdy margaryna będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej.
Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z masą.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie łączymy.
Dno tortownicy (Ø 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki zaś smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Do formy wykładamy najpierw ciemne ciasto, a następnie jasne.
Na wierzch układamy umyte i wypestkowane połówki śliwek skórką do dołu.
Całość posypujemy płatkami migdałów.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy około 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!