Ciasto cytrynowo- śmietanowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa cytrynowa

  • sok z cytryny

    1/2 szklanki
  • woda

    1 i 1/2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • margaryna

    25 dkg

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    500 ml
  • śmietan fix

    2 sztuki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy. Do gotującej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

3. Robimy masę śmietanową: zimną śmietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta.

4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polewą i wstawiamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.10.2016 14:42
w składnikach na masę cytrynową nie podałam ilości mąki ziemniaczanej, ma być 2 płaskie łyżki, przepraszam za utrudnienia :)
berys18 28.10.2016 12:01
bardzo fajne ciacho
Franciszek 28.10.2016 00:39
pyszne do kawy
Patrycja33 27.10.2016 23:44
mniam, bardzo lubie takie ciacha :-) chetnie bym sie skusila :-)
MAR3STA 27.10.2016 21:26
Świetne ciasto
Stenka 27.10.2016 20:46
smaczne ciasto
anka1988 27.10.2016 20:45
Musi być smaczne, wygląda na lekkie ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat