Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowo - ananasowe Zewy
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.
Sok wyciśnięty z cytryn i uzupełniony wodą do 2,5 szklanki zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem.
W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku.
Gotować aż masa zgęstnieje.
Powstały budyń wystudzić.
Potem utrzeć masło i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.
Ananasy odsączone z zalewy pokroić na kawałki.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia.
Nasączyć biszkopt i wyłożyć masę cytrynową.
Rozłożyć ananasy i lekko docisnąć.
Zakryć drugim biszkoptem, nasączyć.
Na wierzch rozłożyć masę śmietanową.
Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.
Kroić w kostkę.