Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa cytrynowa: masło 1 kostka
budyń śmietankowy 2 op
woda 1/2 l
galaretka cytrynowa 1 op
cukier 1/2 szkl
sok z cytryny 1/2 szkl
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
gorzka czekolada 10 dag
Biszkopt 5 szt
jajko 5 szt
masa 4 łyżki
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier, cały czas miksujemy. Kolejno wbijamy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie już puszysta, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C.
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
Masa cytrynowa: w szklance wody rozprowadzamy budynie. Resztę wody wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i całość razem zagotowujemy. Do wrzącej wody wlewamy rozpuszczone budynie oraz wyciśnięty sok z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, nie przerywając mieszania. Następnie do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści.
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy zimny budyń, miksujemy. Gotową masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
4
Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ubitą kremówkę wykładamy na masę cytrynową.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto
5
Na wierzch ciasta ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
Krok 5 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 01.12.2013 13:24
to ja poproszę kawałek
Barbara777 03.08.2013 22:40
muszę zrobić, wyśmienicie wygląda
everay 03.08.2013 21:08
pięknie wygląda
halina17 03.08.2013 14:44
Dobre ciasto.
paulina2157 03.08.2013 12:51
bardzo fajne lubię takie ciasta
Agata3 03.08.2013 12:37
Fajnie się prezentuje! :)
Olga_SK 03.08.2013 11:52
Wygląda smakowicie :)
Konczi 03.08.2013 11:40
fajne ciacho
adelajda 03.08.2013 11:39
wygląda super
Megg 03.08.2013 11:36
wspaniałe ciacho :)
Katarina 03.08.2013 11:22
W sam raz na weekend :)
Sylwia26 03.08.2013 11:22
ale smakołyki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak