Ciasto cynamonowe z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne, a zarazem proste w wykonaniu ciasto cynamonowe, które pokochają nie tylko wielbiciele cynamonu. Znakomicie komponuje się z powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka

    2 szklanki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    0.75 szklanki
  • olej

    0.75 szklanki

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    300 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki suche wkładam do miski i dokładnie mieszam. Do drugiej miski wkładam składniki mokre i dokładnie mieszam a następnie wlewam je do suchych składników i mieszam łyżką aż składniki będą dokładnie połączone. Przelewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę do suchego patyczka około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Kiedy ciasto ostygnie przecinam na dwa blaty i smaruję powidłami śliwkowymi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat