Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cynamonowe z powidłami śliwkowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne, a zarazem proste w wykonaniu ciasto cynamonowe, które pokochają nie tylko wielbiciele cynamonu. Znakomicie komponuje się z powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki.

Składniki:

Na ciasto

mąka 2 szklanki
cynamon 2 łyżeczki
cukier 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 2 sztuki
mleko 0.75 szklanki
olej 0.75 szklanki

Dodatkowo

powidła śliwkowe 300 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cynamonowe z powidłami śliwkowymi

Składniki suche wkładam do miski i dokładnie mieszam. Do drugiej miski wkładam składniki mokre i dokładnie mieszam a następnie wlewam je do suchych składników i mieszam łyżką aż składniki będą dokładnie połączone. Przelewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę do suchego patyczka około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Kiedy ciasto ostygnie przecinam na dwa blaty i smaruję powidłami śliwkowymi

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak