Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto chałwowe z wiśniami
1.
Biszkopt:
Białka ubij na sztywno dodaj cukier i żółtka miksując. Mąkę wymieszaj z kakao,proszkiem i sodą , delikatnie wymieszaj z masą białkową . Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 30 min w temperaturze 170 st.C.
2.
Krem chałwowy: budynie wymieszaj z mlekiem, resztę mleka zagotuj, wlej rozmieszany budyń i cały czas mieszaj aż zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
3.
Masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu a na koniec pokruszoną chałwę.
4.
Miksujemy na jednolitą masę, 1/3 masy odkładamy na bok a do reszty dodajemy odsączone wiśnie, kilka zostawiamy do dekoracji.
5.
Krem śmietankowy: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodajemy śmietan fix,
Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia.
6.
Biszkopt kroimy na 2 blaty nasączamy kompotem,
pierwszy blat dajemy z powrotem do formy na papier, nakładamy krem z wiśniami przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem bez wiśni,
na krem nakładamy ubitą śmietanę.
7.
Polewę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu lub przygotowujemy własną, dowolną polewę czekoladową.
8.
Dekorujemy górę ciasta.
Ozdabiamy kremem śmietankowym i wisienkami.