Przepis i sposób przygotowania na: "Ciasto Carycy"
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier ubijając, następnie dodać mąkę, ocet i olej. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasto kupkami.
Żółtka i jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę składników, wymieszać. Wylać ciasto na białe kupki, widelcem wykonać kilka "zawijasów".
3 galaretki rozpuścić w 3-ch szklankach wody. Wystudzić.
Ugotować krem;
2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać budyń i wymieszać. 3 szklanki mleka zagotować i wrzącym mlekiem zalać utarte żółtka z budyniem, postawić na chwilkę na mały ogień i chwilkę zagotować ciągle mieszając.Wystudzić.
Kostkę masła rozetrzeć dodawać po łyżce budyniu, utrzeć, na końcu dać łyżkę spirytusu.
Na galaretkę wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim blatem ciasta.
Lekko docisnąć, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać z kawą. Smacznego;)