"Ciasto Carycy"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto białe

  • białka

    8 szt
  • cukier

    1 i 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 czubata szklanka
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
  • olej

    1/2 szklanki

Ciasto ciemne

  • żółtka

    8 szt
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    1/2 szklanki

krem

  • mleko

    3 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • żółtka

    2 szt
  • masło

    1 kostka
  • spirytus

    1 łyżka

Poncz

  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • woda

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka

Galaretka

  • galaretka agrestowa

    3 szt
  • woda

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - "Ciasto Carycy" foto
Ciasto białe;
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier ubijając, następnie dodać mąkę, ocet i olej. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasto kupkami.
Krok 2 - "Ciasto Carycy" foto
Ciasto ciemne;
Żółtka i jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę składników, wymieszać. Wylać ciasto na białe kupki, widelcem wykonać kilka "zawijasów".
Krok 3 - "Ciasto Carycy" foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego 190 st.C i piec ok. 40 minut.
Krok 4 - "Ciasto Carycy" foto
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
3 galaretki rozpuścić w 3-ch szklankach wody. Wystudzić.
Ugotować krem;
2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać budyń i wymieszać. 3 szklanki mleka zagotować i wrzącym mlekiem zalać utarte żółtka z budyniem, postawić na chwilkę na mały ogień i chwilkę zagotować ciągle mieszając.Wystudzić.
Kostkę masła rozetrzeć dodawać po łyżce budyniu, utrzeć, na końcu dać łyżkę spirytusu.
Krok 5 - "Ciasto Carycy" foto
Połowę utartego kremu wyłożyć na blat, rozsmarować następnie ułożyć warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie. Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę .
Na galaretkę wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim blatem ciasta.
Lekko docisnąć, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać z kawą. Smacznego;)
Janina
Bardzo smaczne ciasto i prezentuje się całkiem dobrze;))

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 23.01.2017 00:07
cudowne ciasto cudowne :)
Grazyna0211 20.01.2017 17:22
super ciasto
paniusiaewa 14.11.2016 14:18
Świetnie wygląda i zapewne tak smakuje.
Patrycja33 12.08.2016 09:37
ciekawie wyglada:-)
pestka 15.04.2016 20:25
wygląda pysznie
IwonaKa 18.02.2016 10:53
nie jadłam jeszcze takiego ciasta,na pewno smaczne
gregor# 16.02.2016 18:50
wygląda wysmienicie
Wafelek2601 13.02.2016 09:32
Pyszne ciasto
jagoda5913 13.02.2016 00:39
pyszne ciasto
misia53 12.02.2016 22:21
ciasto wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat