Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Ciasto Carycy"

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto białe

białko 8 szt
cukier 1 i 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 czubata szklanka
ocet jabłkowy 2 łyżki
olej 1/2 szklanki

Ciasto ciemne

żółtko jajek 8 szt
jajko 3 szt
cukier 8 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
kakao 3 łyżki
olej 1/2 szklanki

krem

mleko 3 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 2 szt
masło 1 kostka
spirytus 1 łyżka

Poncz

kawa rozpuszczalna 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka

Galaretka

galaretka agrestowa 3 szt
woda 3 szklanki

Porada

Bardzo smaczne ciasto i prezentuje się całkiem dobrze;))

Przepis i sposób przygotowania na: "Ciasto Carycy"

Kroki postępowania

1
Ciasto białe;
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier ubijając, następnie dodać mąkę, ocet i olej. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasto kupkami.
Krok 1 - "Ciasto Carycy" foto
2
Ciasto ciemne;
Żółtka i jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę składników, wymieszać. Wylać ciasto na białe kupki, widelcem wykonać kilka "zawijasów".
Krok 2 - "Ciasto Carycy" foto
3
Wstawić do piekarnika nagrzanego 190 st.C i piec ok. 40 minut.
Krok 3 - "Ciasto Carycy" foto
4
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
3 galaretki rozpuścić w 3-ch szklankach wody. Wystudzić.
Ugotować krem;
2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać budyń i wymieszać. 3 szklanki mleka zagotować i wrzącym mlekiem zalać utarte żółtka z budyniem, postawić na chwilkę na mały ogień i chwilkę zagotować ciągle mieszając.Wystudzić.
Kostkę masła rozetrzeć dodawać po łyżce budyniu, utrzeć, na końcu dać łyżkę spirytusu.
Krok 4 - "Ciasto Carycy" foto
5
Połowę utartego kremu wyłożyć na blat, rozsmarować następnie ułożyć warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie. Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę .
Na galaretkę wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim blatem ciasta.
Lekko docisnąć, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać z kawą. Smacznego;)
Krok 5 - "Ciasto Carycy" foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 23.01.2017 00:07
cudowne ciasto cudowne :)
Grazyna0211 20.01.2017 17:22
super ciasto
paniusiaewa 14.11.2016 14:18
Świetnie wygląda i zapewne tak smakuje.
Patrycja33 12.08.2016 09:37
ciekawie wyglada:-)
pestka 15.04.2016 20:25
wygląda pysznie
IwonaKa 18.02.2016 10:53
nie jadłam jeszcze takiego ciasta,na pewno smaczne
gregor# 16.02.2016 18:50
wygląda wysmienicie
Wafelek2601 13.02.2016 09:32
Pyszne ciasto
jagoda5913 13.02.2016 00:39
pyszne ciasto
misia53 12.02.2016 22:21
ciasto wyśmienite
adelajda 12.02.2016 21:46
Obłędne ciacho :)
IZABELA29 12.02.2016 20:06
świetnie wygląda
tomek18 12.02.2016 19:57
wygląda rewelacyjnie! napewno przepyszne
Konczi 12.02.2016 19:31
wygląda cudnie, musi być pyszne !
halina17 12.02.2016 19:10
Ładnie wygląda ciasto.
noninka77 12.02.2016 18:52
Poproszę kawałek :)
Ela427 12.02.2016 18:31
fajne ciasto
Mama niejadka 12.02.2016 18:15
Apetycznie wygląda
gosia56 12.02.2016 18:05
Super ciasto;)
Iwusia 12.02.2016 17:45
to ciasto pięknie wygląda
Benita 12.02.2016 16:59
wygląda cudnie
agnieszka214 12.02.2016 16:58
To ciasto jest naprawdę pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak