Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cappucino

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
masło 200 g
woda 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
czekolada gorzka 100 g
cukier 130 g
mąka 125 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cappuccino śmietankowe 60 g
cukier puder 3 łyżki

Na wierzch

śmietana 36% 250 ml
cukier puder 2 łyżki
cappuccino śmietankowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cappucino

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Krok 1 - Ciasto cappucino foto
2
Masło ucieramy do białości i dodajemy do niej czekoladę po czym miksujemy.
Krok 2 - Ciasto cappucino foto
3
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy razem z cukrem.
Krok 3 - Ciasto cappucino foto
4
Białka oddzielamy od zółtek i ubijamy je na sztywną piane.
Krok 4 - Ciasto cappucino foto
5
Do masy dodajemy po jednym żółtku a nastepnie makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. dodajemy białka i mieszamy łyzka do połączenia składników.
Krok 5 - Ciasto cappucino foto
6
Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
Krok 6 - Ciasto cappucino foto
7
Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa płaty. Przygotowujemy masę: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Serek mieszamy z cappucino.
Krok 7 - Ciasto cappucino foto
8
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej powoli cukier i miksujemy, pomalutku dodajemy żelatynę.
Krok 8 - Ciasto cappucino foto
9
Ubitą masę dodajemy do serka i miksujemy. Na górę ciasta należy ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Ciasto przekładamy masa cappucino, a na wierzch smarujemy bita smietaną. Całość posypujemy cappucino. Odstawiamy do lodówki aby ciasto dokładnie stężało.
Krok 9 - Ciasto cappucino foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 10.02.2015 12:41
wyśmienite ciasto :)
Habibi 10.02.2015 11:52
bardzo apetyczne ciacho :)
Zdzisław 10.02.2015 09:42
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak