Ciasto Brzoskwiniowy rarytas

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

Masa śmietanowa:

  • śmietana 30%

    600 ml
  • serek mascarpone

    400 g
  • cukier puder

    1/2 szklanki

Dodatkowo:

  • brzoskwinie w puszce

    2 szt
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • rurki waflowe w polewie czekoladowej

    260 g

Poncz:

  • woda

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • zapach arakowy

    5 ml
  • spirytus

    30 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Brzoskwiniowy rarytas foto
Biszkopt
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25minut.
Krok 2 - Ciasto Brzoskwiniowy rarytas foto
Masa śmietanowa
Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Poncz
Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy.
Krok 3 - Ciasto Brzoskwiniowy rarytas foto
Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń a obwód (przy brzegu wzdłuż obręczy) tortownicy obłożyć rurkami waflowymi. Środek wypełnić pozostałą ilością masy śmietanowej. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć pokrojone połówki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Linka2107
Orzeźwiające brzoskwiniowo – cytrynowe ciasto z bitą śmietaną i kruchymi waflowymi rurkami oblanymi czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 16.02.2016 16:34
pyszne ciasto na deser
Iwusia 15.02.2016 19:00
ale on musi wspaniale smakować
Motorek 15.02.2016 14:56
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 15.02.2016 14:54
mniam deserek
marenka 15.02.2016 14:49
wygląda rewelacyjnie
dodi 15.02.2016 14:31
ale ślicznie wygląda
adelajda 15.02.2016 14:09
Apetyczny serniczek
mysza75 15.02.2016 12:53
jakie pyszny torcik
bryndzia93 15.02.2016 12:20
Wygląda bardzo apetycznie! :)
Mniam 15.02.2016 11:51
Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje :))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat