Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Brzoskwiniowy rarytas

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
szczypta soli

Masa śmietanowa:

śmietana 30% 600 ml
serek mascarpone 400 g
cukier puder 1/2 szklanki

Dodatkowo:

brzoskwinie w puszce 2 szt
galaretka cytrynowa 1 szt
rurki waflowe w polewie czekoladowej 260 g

Poncz:

woda 1/2 szklanki
sok z cytryny 1/2 sztuki
cukier puder 1 łyżka
zapach arakowy 5 ml
spirytus 30 ml

Porada

Orzeźwiające brzoskwiniowo – cytrynowe ciasto z bitą śmietaną i kruchymi waflowymi rurkami oblanymi czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Brzoskwiniowy rarytas

Kroki postępowania

1
Biszkopt
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25minut.
Krok 1 - Ciasto Brzoskwiniowy rarytas foto
2
Masa śmietanowa
Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Poncz
Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy.
Krok 2 - Ciasto Brzoskwiniowy rarytas foto
3
Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń a obwód (przy brzegu wzdłuż obręczy) tortownicy obłożyć rurkami waflowymi. Środek wypełnić pozostałą ilością masy śmietanowej. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć pokrojone połówki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Ciasto Brzoskwiniowy rarytas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 16.02.2016 16:34
pyszne ciasto na deser
Iwusia 15.02.2016 19:00
ale on musi wspaniale smakować
Motorek 15.02.2016 14:56
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 15.02.2016 14:54
mniam deserek
marenka 15.02.2016 14:49
wygląda rewelacyjnie
dodi 15.02.2016 14:31
ale ślicznie wygląda
adelajda 15.02.2016 14:09
Apetyczny serniczek
mysza75 15.02.2016 12:53
jakie pyszny torcik
bryndzia93 15.02.2016 12:20
Wygląda bardzo apetycznie! :)
Mniam 15.02.2016 11:51
Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje :))))
Aleksandra/Olcia 15.02.2016 11:03
pyszny torcik mniam
joannaa24 15.02.2016 10:34
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak