Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwiniowe z masą budyniową i bitą śmietaną
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp 180 st.
Masa brzoskwiniowa:
Sok z brzoskwiń (2 szkl, jeśli brakuje uzupełnić wodą) zagotować.
Budynie i cukier waniliowy rozrobić w 3/4 szkl wody, wlać do gotującego się soku i energicznie mieszając zagotować.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło miksować około 5 minut. Następnie dodawać po łyżce budyniu i dalej miksować.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szkl gorącej wody. Letnią dodawać do śmietany cały czas miksując.
Przełożenie:
biszkopt
masa budyniowa
brzoskwinie
masa śmietanowa
kakao wymieszane z cukrem pudrem
Smacznego :-)