Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z kremem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy.

mąka tortowa 1,5 szklanki,
jajko 6 szt,
woda 5 łyżek,
cukier 1 szklanka
olej 12 łyżek
kakao 2,5 łyżki,
cukier waniliowy 1 op,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki.

krem;

mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 op,
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
kakao do posypania
kakao do posypania rozpuszczalne.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z kremem

Białka ubijamy na sztywno masę dodajemy cukier, cukier waniliowy, nie przerywając ubijania dodajemy żółtka, delikatnie mieszając dodajemy po łyżce oleju, wody dokładnie mieszamy do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać delikatnie do masy ciągle mieszając. Przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wielkość blaszki 23/28 cm pieczemy 25 min w temperaturze 170 stopni ( do suchego patyczka) .

Ciasto wystudzić przekroić na 2 placki cieńszy, który będzie na spodzie i grubszy, który będzie pokrojony w paski szerokości 1 cm.

Żelatynie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać ( dokładnie ). Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał na nim kożuch.

Pozostała żelatynę zalewamy zimną wodą( niewielką ilością ), a następnie podgrzewając rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i pod koniec cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.

Do zimnego budyniu stopniowo małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, dobrze połączyć.

Grubszy placek w paski o szer. 1 cm, natomiast cieńszy smarujemy delikatnie kremem, na kremie układamy paski ciasta w odległości 1 cm od siebie, przestrzenie pomiędzy paskami wypełniamy kremem, na kremie znowu ułożyć pozostałe paski ciasta naprzemiennie z dolną warstwą, a wolne przestrzenie wypełniamy kremem.

Całe ciasto delikatnie smarujemy pozostałym kremem. Ciasto oprószamy kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 04.03.2017 10:32
świetne do kawusi :-)
gusia1000 03.03.2017 02:59
Dobre ciasto.
Bożena Matuszczyk 02.03.2017 23:17
Dziękuję.;)
IKrakowianka 02.03.2017 19:58
lubię takie ciasta
dodi 02.03.2017 18:44
ale pyszności, mniam
Marta1986 02.03.2017 18:36
bardzo smaczne
molanka 02.03.2017 18:12
wygląda apetycznie
Stenka 02.03.2017 17:51
Ładne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak