Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z budyniem i kokosem
1. Ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodać przesiane mąki i proszek.
Piec w 170 stopniach około 35 minut- do suchego patyczka.
Wyłączyć piekarnik. Na podłodze położyć ręcznik lub koc. Rzucić (upuścić) gorącą blachę z ciastem na koc - dzięki temu biszkopt będzie równy.
Wystudzić. Przekroić w poprzek na dwa blaty.
2. Masa:
Dwie szklanki mleka zagotować razem z masłem. W trzeciej szklance mleka rozpuścić budynie* z cukrem. Budyń dodać do gotującego się mleka. Zagotować mieszając. 3/4 gorącej masy położyć na jedną część ciasta, przykryć drugim plackiem i rozsmarować resztą budyniu.
3. Posypka:
Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać wiórki i smażyć, aż wiórki będą lekko brązowe. Posypką posypać ciasto.
*do przygotowania masy użyć budyni bez cukru i dosłodzić w trakcie przygotowywania masy.