Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z budyniem i kokosem

5.0
(90)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto jest baaaardzo delikatne, rozpływa się w ustach. Smacznego!

Składniki:

Masa:

cukier drobny
4 łyżki
mleko
3 szklanki
masło lub margaryna
100 gramów
masło
2 łyżki
cukier kryształ
2 łyżki
budyń waniliowy
2 opakowania
wiórki kokosowe
100 gramów

Biszkopt:

mąka ziemniaczana
0,5 szklanki
mąka pszenna
1,5 szklanki
cukier
1,5 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jajka duże
8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z budyniem i kokosem

1. Ciasto biszkoptowe:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodać przesiane mąki i proszek.
Piec w 170 stopniach około 35 minut- do suchego patyczka.

Wyłączyć piekarnik. Na podłodze położyć ręcznik lub koc. Rzucić (upuścić) gorącą blachę z ciastem na koc - dzięki temu biszkopt będzie równy.
Wystudzić. Przekroić w poprzek na dwa blaty.

2. Masa:
Dwie szklanki mleka zagotować razem z masłem. W trzeciej szklance mleka rozpuścić budynie* z cukrem. Budyń dodać do gotującego się mleka. Zagotować mieszając. 3/4 gorącej masy położyć na jedną część ciasta, przykryć drugim plackiem i rozsmarować resztą budyniu.

3. Posypka:
Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać wiórki i smażyć, aż wiórki będą lekko brązowe. Posypką posypać ciasto.

*do przygotowania masy użyć budyni bez cukru i dosłodzić w trakcie przygotowywania masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela 18.05.2024 15:02
Ciasto zrobione z modyfikacjami przed chwilą i jestem zaskoczona, że tak sprawnie poszło. Dziękuję!
Ala :) 03.02.2023 21:42
Jeśli chodzi o smażenie wiórek kokosowych to smażymy z dwoma łyżkami masła i dwoma czy czterema łyżkami cukru? :)
Ala 02.02.2023 22:30
Na jakiej wielkości blachę jest przepis?
Doradca Smaku 03.02.2023 10:01
Średniej wielkości blacha 23 x 34 cm.
JOANNA16 04.07.2013 09:09
pycha ciacho
caralajna 30.04.2013 20:24
wygląda przepysznie
gosia56 14.04.2013 10:28
pyszne ciasto
kriko 14.04.2013 09:58
lubie ciasto z budyniem
bietka 14.04.2013 08:21
wygląda na bardzo pyszne ciasto :)
Magda24 13.04.2013 22:51
pyszne delikatne
Joanna17 13.04.2013 22:36
smakowicie wygląda, tak delikatnie...
reniatka 13.04.2013 22:25
fajne ciasto i ciekawy pomysl na równy biszkopt ;)
ewka1978 13.04.2013 20:08
musi być smaczne
idealme 13.04.2013 19:46
bardzo fajny przepis :)
Janina 13.04.2013 19:45
Ciekawy przepis
Gracer 13.04.2013 19:32
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak