Ciasto biszkoptowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczna

    0,5 szklanki
  • woda

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    8 g
  • cukier wanilinowy

    8 g
  • skórka z cytryny

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru, pod koniec ucierania dodawać po 1 łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Ubita pianę dołożyć do żółtek. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i lekko wymieszać. Ciasto wyożyć do posmarowanej masłem formy. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec ok 35 minut w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 30.12.2012 20:05
choć samo w sobie jest pyszne jest i rewelacyjną bazą pod wiele smakowitych ciast :)
Aneta41 01.12.2012 17:54
fajne
Motorek 12.05.2012 10:15
super
Iwusia 31.03.2012 22:39
pyszny i puszysty :)
Margo1 20.12.2010 09:13
lubię biszkoptowe jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre
plocia 23.08.2010 19:39
mi jakoś nigdy nie chce tak wysoko urosnąć ;(
Monika193 20.08.2010 06:58
Lubię biszkopty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat