Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto beza

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
żółtko jajek 6
masło 200 g
śmietana 12% 4 łyżki
białko 6
cukier 150 g
konfitura
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto beza

Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę,dodajemy też proszek do pieczenia,żółtka, masło, cukier,śmietanę.Mieszamy dokładnie aby powstało nam ciasto.Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 40 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy foremke samo dno ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temp. 180 st.Po tym czasie wyjmujemy ciasto do przestygnięcia.Mogą by truskawki lub konfitura truskawkowa lub dowolna,jaką mamy w domu ,więc truskawki łączymy z cukrem .Białka ubijamy na pianę ,pod koniec ubijania dodajemy cukier , na chłodne ciasto ,dno wykładamy truskawki lub dowolną konfiturę , na nie ubita pianę z białek i wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temp. 170 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 26.02.2014 18:02
Jestem pewna, że pyszne jet Twoje ciasto :-)
kaprysiek 26.02.2014 14:21
Dziękuję za ten przepis, spróbuję takiego wydania bezy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak