Ciasto Beskidzkie z kremem z adwokatem i bezami

Ciasto Beskidzkie z kremem z adwokatem i bezami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    500 ml
  • adwokat

    200 ml
  • bezy

    20-30 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • biała czekolada

    3 łyżki
  • Biszkopt

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Beskidzkie z kremem z adwokatem i bezami

Spód biszkoptowy podstawowy upiec samemu lub użyć gotowego.Żelatynę rozmieszać w 3 łyżkach gorącej wody i schłodzić .Śmietanę dobrze schłodzoną ubić mikserem na sztywno.Cały czas ubijając dodawać małymi porcjami adwokat i żelatynę.Na spód biszkoptowy wyłożyć 1/2 kremu,bezy powciskać do kremu.Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu.Wierzch posypać obficie gorzkim kakao lub posypać startą białą czekoladą.Schładzać kilka godzin w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Kasiulek Kas 22.11.2022 21:04
Blaszka o jakich wymiarach na ten przepis?
Doradca Smaku 23.11.2022 08:27
Blaszka 24x30 cm będzie odpowiednia :)
Cukierniczka 27.07.2022 15:22
Witam. Mógłby mi ktoś dać wskazówki, dlaczego bezy się rozpuszczają? Robię wszystko po kolei tak jak podano w przepisie. Pozdrawiam
Doradca Smaku 29.07.2022 08:39
kluczowe jest tu odpowiednie schłodzenie, wtedy bezy nie powinny się rozpuszczać
BobMay 20.03.2016 19:15
Posypka ta sama więc jest kupne i nazwa nie jest ważna
BobMay 20.03.2016 19:13
Kupnem na bank bo nawet posypać ta sama
BobMay 20.03.2016 19:09
spolszczona nazwa, ale ciasto dokładnie identyczne jakie od lat kupuję w cukierni pod nazwą Kostka alpejska. Kropka w kropkę i nawet wczoraj jedliśmy
barbara11561 13.02.2014 15:40
Śmietana jest ubita na sztywno z adwokatem i żelatyną, więc krem jak się schłodzi jest zwarty i jak powciskasz bezy to się nie rozpłyną, ale ciasto trzeba przechowywać w lodówce:)
nataella 13.02.2014 11:15
mam pytanie czy jak do kremowki powciskami te bezy to czy one sie nie rozpuszcza ? jadlam to ciasto jest cudowne ale martwie sie ze jak ja je zrobie to moze stac sie tak jak napisalam w pytaniu pozdrawiam
13.02.2014 11:03
A czy jak bezy powciska się w ta krrmowke to nie rozpuszcza sie ? Jadlam.to.ciastp.bylo.pyszne
Bernadeta1 13.09.2013 09:18
smaczne ciasto
misia53 14.06.2013 12:10
bardzo mi się podoba to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat